lørdag 26. oktober 2013

Men hva med sommerblomstene?


Hagekos for store og små

Vi snakker om økologisk landbruk, økologiske meieriprodukter, kjøtt og grønnsaker.Men hva med sommerblomstene? 


Hvert år bruker hageentusiaster enorme summer på å få det fint på uteområdene, i balkongkasser og ampler. Det hele starter gjerne i slutten av april eller begynnelsen av mai, avhengig av været. Det skal pyntes før 17. mai. Stemorsblomster i alle mulige størrelser og farger stappes ned, i selskap med andre påstått «sterke» vårblomster. 

Stemorsblomstene kommer gjerne fra et gartneri i Nederland, og får en sjokkopplevelse i nordisk klima. I slutten av mai er de et sørgelig syn. Da har hageeieren 2 valg. Enten klippe de tilbake, få litt pjuskte planter som trenger å områ seg litt før de er klare med mer blomstring. Eller så nappers plantene opp og erstattes med mer fristende blomster fra hagesenteret. Det bugner av blomster i hagesenteret. Store, fargerike, saftige planter med digre blomster. Man kan ved hjelp av bankkortet lage den rene sydlandske stemningen på balkongen eller i hagen, bare man kjøper nok. Planter ned nok. 

De bugnende sommerblomstene plantes i bed og potter der det ofte har stått planter før. Ikke alle tenker på å skifte ut jorda, gjødsle regelmessig, og passe på vanningen. Ikke alle planter tåler regnskyll og vindkast, stekende sol den ene dagen og så kaldt den neste. Og så reiser vi på ferie. Og når vi kommer hjem, så er sommerblomstene et trist skue. Visne blader, rester av blomster, oppspist av insekter og uttørket av sol. Ofte preget av gjødselmangel. Og så velger man, enten klippe tilbake, knipe og stelle, eller skifte alt ut. 

Igjen er det mange som tar den enkle løsningen. Ut på hagesenteret. Handle inn det som ser fint og flott ut, hjem og bytte blomster. I slutten på august så begynner utvalget å endre seg på hagesenteret. Det kommer inn mer og mer høstplanter. Lyng, prydkål, diverse vakre vintergrønne småplanter. Og vi bytter villig en gang til. 

Hvor mange av oss setter seg ned og tenker over ressursene som brukes for å produsere alle disse plantene? Jord, kunstgjødsle, plantevernmidler. Ofte hormonpreparater for å få de til å holde en ettertraktet lubben form, eller en dvergform. 
Ressurser brukt på å kjøre plante fra Nederland opp hit nord. Faren for at plantene har snikgjester med seg i form av småkryp og sykdommer. Tenker vi på det? 

Den økologiske tankegangen må ut av kjøkkenet og ut i hagen. 
Vi må velge de miljøvennlige alternativene for å ha fine hager. Gjerne kombinert med å dyrke noe for kjøkkenet. Grønnsaker kan være ypperlige prydplanter. Mange blomstrer, som sukkerert, bønner og bondebønner. De har vakkert bladverk, som salat, rødbete og mangold. Eller de kan være en fin grønn veskt å hvile øynene på, som ulike krydderurter, diverse rotgrønnsaker og spinat. Du kan finne en som er overveldende, piggete og sær, som squash, eller en «bunndekker» som salatagurk. 

Blomster i hagen kan med fordel være stauder. Stauder kommer igjen år etter år om de trives. Vokser seg større og kan deles. Mange hagelag arrangerer plantebyttemøter og planteloppemarkeder, hvor man kan få fatt i mange vakre stauder for en billig penge. 

Sommerblomster er ofte lette å få til fra frø. Enkelte trenger forkultivering, mens andre kan såes direkte om våren. Det er så mye man kan få til med små ressurser. Har man glede av hagen og gir seg litt tid til å planlegge og gjennomføre, kan villahagen eller balkongen bli en liten økologisk oase som forsyner huset med grønnsaker og blomster uten at vi setter store ressurser inn og uten at vi har en hel industri i Nederland som basserer seg på «bruk og kast» i hagen. 

Hagen her hos oss i nord, her hvor vi sier vi er så miljøbevisste. Men er vi det? For det hjelper ikke å lette samvittigheten ved å kjøpe en økologisk agurk på COOP, når man kjøper hele haugene av veldig lite økologiske bruk og kast-blomster. 

4 kommentarer:

  1. Første søndag etter 17. mai, hvert år, selger jeg økologiske og kortreiste sommerblomster. I tillegg serverer jeg kaffe og vafler i drivhuset. Ta med venner og kjente.

    SvarSlett
  2. Så bra! Det skal inn i kallenderen! En helt annen måte å skaffe seg sommerblomster på. Dessuten har man kanskje litt mer respekt for de blomstene man kjøper hos deg når man er på et sånt besøk, og bytter de ikke ut med en gang de ser litt pjuske ut.

    SvarSlett
  3. Hei. Alt kommer ikke fra Nederland. Hos Haukebø Gartneri og Hagesenter i Molde lages ALT av sommerblomster uten veksthemmende midler og hormonbehandling på 3200 m2. Salget er økende og kundene ser kvalitetsforskjellen - endelig er det plass for et hagesenter uten kjedetilknytning. MVH Svein Haukebø.

    SvarSlett
  4. Bra uten hormonbehandlet blomster, når kan vi beskjære sommerblomster første gang etter den har spirt? tenker å få en fyldig blomst og hemme veksten litt.

    SvarSlett